Intresset för mindre lägenheter ökar

Efterfrågan på små lägenheter ökar

Stockholm har en rörig och mycket svårtillgänglig bostadsmarknad. Länge steg priserna dramatiskt, och de som köpte en lägenhet på 90- eller 00-talet fick se sina bostäder stiga med flera hundratusentals kronor i värde, ibland flera miljoner. Ett tag såg det ut som att det inte fanns något tak för hur dyr en bostadsrätt i Stockholm kunde bli. Men det fanns det ju förstås, och det taket nåddes 2015. Sedan dess har priserna sjunkit, inte dramatiskt men ändå tydligt.

Anledningen är bland annat att det till slut bara var ett fåtal personer som faktiskt hade råd att köpa bostad i Stockholm, eftersom det kräver två personer med mycket välbetalda heltidstjänster för att över huvud taget komma i fråga om ett banklån, särskilt med de nya amorteringskraven. Samtidigt var det många som ville sälja lägenheter, vilket skapade ett överskott på objekt och priserna sjönk, varpå försäljningen tog fart igen och så vidare.

”Det byggs många nya bostäder i Stockholm de närmaste åren, och förhoppningsvis kan det hjälpa mot bostadskrisen. Det ska inte vara så svårt att få tag i en bostad som det är i Stockholm”

Så här kommer det nog att vara några år tills priserna stabiliserats och marknaden anpassat sig. Det byggs många nya bostäder i Stockholm de närmaste åren, och förhoppningsvis kan det hjälpa mot bostadskrisen. Det ska inte vara så svårt att få tag i en bostad som det är i Stockholm. Att köpa en större lägenhet är för många familjer omöjligt, och därför har mäklare nu börjat notera att intresset för mindre lägenheter ökar kraftigt i Stockholm.

Som Stockholm i gamla tider

De som vill kunna köpa en lägenhet i Stockholm idag har oftast inte råd med så många kvadratmeter som de egentligen skulle vilja ha. De senaste decennierna har det inte varit ovanligt att man är singel i en etta, flyttar ihop med någon i en tvåa och köper en trea eller en fyra när man får barn. Därifrån brukar det bära ut till villa, om man har stort behov av svängrum. Så ser det inte ut i Stockholm längre, utom för de familjer som är så välbeställda att bostadsekonomin inte är ett problem.

vardagsrum i mindre lägenhet

Många par bor kvar i tvåan när de får barn, och de gör det länge. När det är dags att köpa nytt är det inte längre en fyra eller femma man söker, utan en trea, för att slippa dela sängen i vardagsrummet med barnen. Detta är på många sätt en tillbakagång till mitten av förra århundradet, då det inte var ovanligt att även familjer med många barn trängdes i en tvåa eller en trea. På den tiden sågs det inte som konstigt att tränga ihop sig och antagligen är det så vi får vänja oss vid att det kommer att se ut de närmaste åren.

Fler mindre lägenheter behövs i Stockholm

Många av de nybyggnadsprojekt som är på gång i Stockholmsområdet satsar på lägenheter åt barnfamiljer, men de gör det med utgångspunkten att barnfamiljer vill ha fyror och femmor med stora rum och allsköns lyxdetaljer. Med den prisbild som just nu finns på nybyggda lägenheter är detta dock inte en realistisk hållning. Det som behövs är välplanerad, välbyggda mindre lägenheter där barnfamiljer kan bo.

Hellre att en lägenhet får ett mindre kök om man kan klämma in ett mindre sovrum och skapa en trea där föräldrar kan bo med sina barn, än en lyxig fyra med öppen planlösning som ingen har råd att bo i. Många nybyggda lägenheter förblir osålda länge efter att de byggts, rika människor köper upp nybyggen och säljer de vidare ännu dyrare, ja det finns många saker som bevisligen måste åtgärdas för att komma tillrätta med bostadskrisen i Stockholm. Att bygga fler mindre lägenheter är helt klart en av dem. Vi bygger gärna mindre och billigare bostäder. Men för det krävs att kommunerna i Stockholmsområdet beslutar att det är en satsning som behövs.

Bred kompetens inom byggbranschen
18 Jan 2022