Nya tunnelbanestationer i Stockholm

Mycket är på gång i Stockholms undre värld. Och då pratar vi inte bara om den organiserade brottsligheten och svartklubbarna – även i den fullt lagliga tunnelbanan är det mycket på gång.

Nya Blå linjen mellan Kungsträdgården är på gång söderöver och norröver och förlängs ned från Akalla till Barkarby. Dessutom är den nya gula linjen, mellan Odenplan och Arenastaden i Solna, på gång.

Totalt handlar det om två mil nya spår och elva nya stationer. Om 6-8 år ska Stockholms tunnelbana vara helt uppdaterad.

Här berättar vi om elva nya tunnelbanestationer i Stockholm

Hagastaden

Denna station blir den första på den nya gula linjen som går mellan Odenplan och Arenastaden i Solna. Det blir en ny entré vid Torsplan, en vid Karolinskas entré och en mot Karolinska institutet.

Södra Hagalund (Solna)

Här blir det två entréer, en i Hagalund och en längs med Solnavägen.

Arenastaden (Solna)

Slutstation på nya gula linjen med två entréer vid Dalvägen och Hagalundsgatan. Det kommer att bli mycket lättare att ta sig till Friends Arena och Mall of Scandinavia i och med denna nya station.

Barkarbystaden (Järfälla)

Denna station kommer efter Akalla när Blå Linjen ska förlängas i nordväst. Två uppgångar även när Barkarby får tunnelbana.

Barkarby (Järfälla)

Slutstation för den förlängda blå linjen. Här blir det en uppgång med anslutning till Pendeltåget och till en planerad bussterminal. Dessutom en extra uppgång mot Veddesta Centrum

Sofia (Södermalm)

Här blir det en stationsbyggnad med entré mot Stigbergsparken. Från Sofia förgrenar sig den blå linjen både mot Nacka och söderort. Denna station blir en djuping, hela 100 meter under marken. Ska man resa här så lär man få ta hissen till och från plattformen.

Hammarby kanal (Hammarby sjöstad, Södermalm)

Detta är nästa stopp på blå linjen mot Nacka. Plattformen placeras under kanalen med uppgång vid Vintertullsrorget och en i Hammarby Sjöstad.

Sickla (Nacka)

I Sickla blir det två uppgångar, en placeras in en ny stationsbyggnad vid tvärbanan och en går ut mot Värmdövägen.

Järla (Nacka)

Här blir det en uppgång med biljetthall på marknivå. Entrén är upp mot Värmdövägen i två olika riktningar.

Nacka

Detta är slutstationen för blå linjen. Uppgångar byggs både norr om Värmdöleden och i anslutning till en planerad ny terminal för busstrafik i det stora köpcentret Forum Nacka.

Slakthusområdet (söderort)

Denna station kommer efter Gullmarsplan, som får en ny plattform för den blå linjen. Slakthusområdets station kommer att ersätta Globen och Enskede gård och får två entréer.

Stockholm växer – både över och under jorden!

Bred kompetens inom byggbranschen
19 Aug 2020